Til toppen

Piggvar

Piggvar

Sesong

Hele året.

Størrelse

Opptil 1 meter.

Anvendelse

Piggvar selges fersk i skiver, filet eller som hel fisk. Kjøttet er hvitt, fast, fint og meget ettertraktet. Piggvar kan stekes, kokes og grilles, og kjøttet har best kvalitet i september–april.

Næringsinnhold

Piggvar inneholder ca. 1 gram omega-3 fettsyre per 100 gram filet.

 

Fisken/fisket

Piggvar tilhører varfamilien, og er flattrykt og nesten rund (sirkelformet). Den kan bli mer enn 20 år gammel og lever i fjæra og ned til ca. 80 meters dybde, og finnes ofte delvis nedgravd i bunnlaget på sand-, grus-, stein- eller bløtbunn. Piggvaren er en aktiv rovfisk, som i voksen alder hovedsakelig lever av annen fisk og ulike krepsdyr. Hannen blir kjønnsmoden i 3-årsalderen, hunnen i 4-årsalderen.

De beste fiskeplassene i Nordsjøen er på fiskebankene utenfor kysten av Nord-Jylland. Mye av piggvaren som omsettes i Europa kommer fra oppdrett, hovedsakelig fra Sør-Europa. I Norge tas piggvar hovedsakelig som bifangst og de senere årene er det etablert oppdrett av piggvar i Vest-Agder.

Andre navn

Latinsk Psetta maximus
Engelsk Turbot
Fransk Turbot

Lokalt

piggkarv, sandkerv