Til toppen

Steinbit

Steinbit

Sesong

Hele året.

Størrelse

Opptil 120 cm og 26 kg.

Vanlig fangstredskaper

Bunntrål, bunnline, bunngarn

Anvendelse

Steinbit selges som fersk eller fryst filet. «Ufisken» som folk ikke ville ha, er i dag en ettertraktet kulinarisk godbit. Den er fast i fisken, og har derfor mange muligheter på kjøkkenet. Den tåler å bli kuttet i strimler og biter, og kan stekes i wok sammen med grønnsaker, krydder og kryddersauser. Steinbit kan stekes, og på grillen er den enkel å håndtere.

Næringsinnhold

Steinbit er en god kilde til vitamin A og B12.

Fisken/fisket

Det karakteristiske kjevepartiet er en naturlig tilpasning til steinbitens meny, som består av kråkeboller, muslinger, snegler og krabber. Gråsteinbiten (Anarhichas lupus) forekommer hovedsakelig på steinbunn med tang, i gytetiden ofte helt opp i fjæra.

Steinbiten blir kjønnsmoden i 6-årsalderen. Gytingen foregår i perioden november–februar på 40–200 meters dyp, tidligst i nordlige og senest i sørlige områder. Rognen legges på bunnen og voktes deretter av hannen.

Flekksteinbiten (Anarhichas minor) er mer utbredt i arktiske strøk.

Fangstingen skjer med bunntrål, bunnline eller bunngarn i Barentshavet og på de nordnorske bankene. Steinbit produseres nå også i oppdrett.

Andre navn

Latinsk Anarhichas spp.
Engelsk Wolffish / catfish
Fransk Loup de mer

Lokalt

havkatt, stáinnir, tainari