Gratinerte sjøkreps
Saftig og god kveite med kål, babygulrøtter og asparges er
noe av det beste som finnes. Server den til dine gjester med
hollandaisesaus og persillepoteter.
Ingrediesner (4 porsjoner)
- 720 g kveitefilet
- 50 g salt
- 50 g smør
- 8 stk asparges
- 12 stk knaskegulrøtter
- 1 stk spisskål
- pepper
Hollandaise
- 4 stk eggeplomme
- 1 dl eplecideredikk
- 2 ss vann
- 300 g smør
- pepper
- sitron
Tilbehør
- 600 g nypotet
- 50 g persille frisk
- 2 ss smør usaltet
- salt
Fremgangsmåte
- Lag saltlake ved å røre 50 g salt ut i 1/2 liter vann.
- Legg kveitestykkene i saltlaken i ca. 20 minutter. Tørk dem deretter på kjøkkenpapir, og ha på nykvernet pepper.
- Kok opp vann og legg i fiskestykkene, sett ned varmen etter noen minutter. Det er veldig viktig at vannet ikke koker, for å unngå at fisken blir tørr.
- La fisken trekke i ca. 8-12 minutter avhengig av tykkelse på stykkene.
- Ha litt vann og smøret i bunnen av en kjele og kok opp. Del asparges i to og ha asparges og gulrøtter i kjelen. Damp i noen minutter.
- Kutt kål i fine strimler. Legg kål oppå de andre grønnsakene og sett på lokk. Damp til grønnsakene er møre. De bør ha litt spenst igjen, da er de best.
Hollandaise
- Pisk sammen eggeplommer.
- Ha eplecidereddik og pepper i en kjele og kok til nesten alt er fordampet. Tilsett vann.
- Bland reduksjonen i eggeplommene. Pisk over varmt dampende vann i ca. 4-8 minutter, til eggeplommene tykner og har fått et volum 2-4 ganger sin opprinnelige størrelse.
- Tilsett smeltet klaret smør litt etter litt. Hvis sausen blir for tykk, skiller den seg. Tilsett da litt lunket vann.
- Smak til med sitron, salt og pepper.
Tilbehør
- Kok potet ferdig i saltet vann. Finhakk persillen. Vend de ferdige potetene i smør og persille.
Tips: Bruk tykke fileter som kan skjæres i like biter. Tykkelsen er viktig for å holde på saftigheten når de posjeres.