File 1453387265 Large

Kveite til jul

Skap et festmåltid og server stekt kveite med godt tilbehør til gjestene dine i julen. Server med mandelpotetpuré og en smakfull smørsaus.

Ingredienser

4 porsjoner

  • 25 g
    Mandelflak
  • 800 g
  • 0,5 g
    Sitron
  • 2 fedd
    Hvitløk
  • olivenolje
  • Salt og pepper
  • Smørsaus:
  • 0,5 stk
    Fennikel
  • 100 g
    Sukkererter
  • 1 stk
    Eple
  • 1,5 stk
    Sjalottløk
  • 0,5 stk
    Hvitløk
  • 1,5 stk
    Stjerenanis
  • 0,5 stk
    Kardemomme hel
  • 1,5 dl
    Eplejuice
  • 2,5 dl
    Hvitvin
  • 2,5 dl
    Matfløte
  • 75 g
    Smør
  • 1 stilk
    Dill frisk
  • Mandelpotetpurè
  • 500 g
    Mandelpotet
  • 75 g
    Smør
  • 2,5 dl
    Matfløte
  • Salt og pepper
  • Tilbehør
  • 2 ss
    Timian frisk
  • olivenolje
  • flaksalt

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 180 °C. 
  • Skrap fiskeskinnet godt, og skyll og tørk det. 
  • Skjær snitt i fiskeskinnet, og legg skiver av sitron og hvitløk og legg i snittene.
  • Ha kveiten med skinnsiden opp i en ildfast form med olivenolje i bunnen.
  • Pensle kveiten godt med olivenolje og dryss med salt.
  • Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kveiten. Stek kveiten til den har ca. 50 °C i kjernen, da er den fortsatt saftig. Det tar ca. 20 minutter avhengig av tykkelsen på kveitestykket. 
  • Husk at den ettersteker noe når den kommer ut av stekeovnen.

Smørsaus

  • Skjær fennikel, sukkererter og eple i små biter. Kok opp lettsaltet vann.
  • Kok fennikelen i ca. 1 minutt, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i ca. 1 minutt. Hell av vannet og skyll grønnsakene i iskaldt vann til de er kalde.
  • Finhakk sjalottløk og grovhakk hvitløk, og surr sammen med kardemomme og stjerneanis i olivenolje til løken er blank.
  • Hell over eplejuice og hvitvin. Kok dette til det halve. 
  • Ha i matfløte og kok til det halve igjen. Rør inn smøret.
  • Sil sausen over i en ny kjele og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  • Bland litt dill sammen med epleterningene, fennikel og sukkererter, og rør dette inn i sausen ved servering.