
Kveite til jul
Skap et festmåltid og server stekt kveite med godt tilbehør til gjestene dine i julen. Server med mandelpotetpuré og en smakfull smørsaus.
Ingredienser
4 porsjoner
-
25 gMandelflak
-
800 g
-
0,5 gSitron
-
2 feddHvitløk
-
olivenolje
-
Salt og pepper
-
Smørsaus:
-
0,5 stkFennikel
-
100 gSukkererter
-
1 stkEple
-
1,5 stkSjalottløk
-
0,5 stkHvitløk
-
1,5 stkStjerenanis
-
0,5 stkKardemomme hel
-
1,5 dlEplejuice
-
2,5 dlHvitvin
-
2,5 dlMatfløte
-
75 gSmør
-
1 stilkDill frisk
-
Mandelpotetpurè
-
500 gMandelpotet
-
75 gSmør
-
2,5 dlMatfløte
-
Salt og pepper
-
Tilbehør
-
2 ssTimian frisk
-
olivenolje
-
flaksalt
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på 180 °C.
- Skrap fiskeskinnet godt, og skyll og tørk det.
- Skjær snitt i fiskeskinnet, og legg skiver av sitron og hvitløk og legg i snittene.
- Ha kveiten med skinnsiden opp i en ildfast form med olivenolje i bunnen.
- Pensle kveiten godt med olivenolje og dryss med salt.
- Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kveiten. Stek kveiten til den har ca. 50 °C i kjernen, da er den fortsatt saftig. Det tar ca. 20 minutter avhengig av tykkelsen på kveitestykket.
- Husk at den ettersteker noe når den kommer ut av stekeovnen.
Smørsaus
- Skjær fennikel, sukkererter og eple i små biter. Kok opp lettsaltet vann.
- Kok fennikelen i ca. 1 minutt, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i ca. 1 minutt. Hell av vannet og skyll grønnsakene i iskaldt vann til de er kalde.
- Finhakk sjalottløk og grovhakk hvitløk, og surr sammen med kardemomme og stjerneanis i olivenolje til løken er blank.
- Hell over eplejuice og hvitvin. Kok dette til det halve.
- Ha i matfløte og kok til det halve igjen. Rør inn smøret.
- Sil sausen over i en ny kjele og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
- Bland litt dill sammen med epleterningene, fennikel og sukkererter, og rør dette inn i sausen ved servering.