Sildesalat

Sildesalat

Lun forrett med sild, ruccola, potet, gressløk og sitron.

Ingredienser

4 porsjoner

  • 200g
  • 4stk
    poteter kokefaste
  • 70g
    smør brunet
  • 1
    gressløk potte
  • 1
    ruccola pose
  • 1 stk
    sitron
  • 2 ss
    Dijon sennep
  • 1 stk
    eggeplomme
  • 3 dl
    olje nøytral
  • salt, pepper

Fremgangsmåte

Potet:

Kok potene med skall i godt saltet vann, kok til de er møre. Avkjøl så på benken til de kan skrelles. Del i delikate biter.

Spekesilden:

Del ned i fine porsjonsbiter. Ca 1,5 cm tykke.

Sennepsmajones:

1 stk eggeplomme

2 ss Dijon sennep

3 dl nøytral olje (rapsolje/solsikkeolje)

Salt, sitron

Start med å piske sammen eggeplomme, sennep, ½ ts salt og ½ ss sitron. Spe så forsiktig inn den nøytrale oljen til du ser det begynner å tykne. Her må man være forsiktig slik at man ikke heller for raskt. Når det begynner å tykne kan man spe litt mer, fortsett til en tykk majones. Smak så opp med litt salt og sitronsaft etter ønske.

Gressløk:

Kutt så fint som mulig

Brunet smør:

Smelt smør i en kjele med god plass. Kok så smøret på middels varme under konstant omrøring. Vær forsiktig når det begynner å skumme, da er smøret nesten klart. Rør fortsatt til du ser det begynner å bli nøttefarget. Da er melkeproteinene karamellisert. Hell så over i en ny kjele for nedkjøling, pass på, dette er varmt.

Opplegging:

Begynn med å vende sammen potet, brunet smør, kvernet pepper og gressløk. Legg dette i bunn av en tallerken med litt kant. Videre fordeles majonesen litt punktvis rundt om. Toppes så med ruccola før spekesilden legges på. Da er det bare å nyte som gjenstår.

Oppskrift/bilder:

Kristoffer Lofnes - kjøkkensjef på Kulinarisk Akademi og OL-vinner 2020

Domstein Sjømat