
Skatevinge med grillet kål og gulrot
På skate spiser vi bare vingene derav navnet skatevinge. Skatevinger kan grilles eller stekes i panne.
Ingredienser
4 porsjoner
-
600gSkatevinge
-
2dlOlivenolje
-
1buntGressløk
-
1stkHodekål
-
600gGulrøtter, store og små
-
6dlVann
-
4dlEddik
-
2ssSalt
-
5dlHvitvin
-
5dlKraft av skate
-
Timian
-
Smør
-
Salt og pepper
Kraft
-
1dlKraft av skate
-
100gSmør
-
Salt
Fremgangsmåte
Fileter skatevinge eller be om å få med beina hvis du kjøper ferdig filetert. Brun fiskebeina i panna til de er gyldne. Ha i 1 ss smør. Når smøret er lysebrunt legger du i en timiankvast og 0,5 l hvitvin. Kok ned til ca 2 dl. Siles.
Del skaten i fire stykker. Dryss lett over med salt og legg i ildfast form. Dekk med god olivenolje og konfiter i forvarmet ovn på 100 grader i ca 12 min, eller til kjøttet er fast i konsistensen.
Del kålen i fire på langs slik at alle bitene henger på stilken. Grill kålen hardt i ca 4 minutter på hver side. Smak til med salt og pepper.
Varm de små gulrøttene i ovnen sammen med skaten. Skrell fine strimler
Syltet gulrot
Sylt små gulrøtter tidlig på høsten, og store senere, i hver sine glass.
Kok opp vann, edikk og salt. Legg gulrøtter på sylteglass og ha over syltelaken. Gulrøttene kan stå i minimum to uker.
Smørsaus
Kutt smør i små terninger. Kok opp kraften og spe i smøret mens du visper godt. Bruk stavmikser om du har. Smak til med salt. Serveres med en gang.
Legg skaten på tallerkenen sammen med de varme gulrøttene og grilla kål. Legg sylta gulrotstrimler og ha på smørsaus til slutt. Dryss over finhakket gressløk. Her har vi også brukt tørket gressløkblomster fra tidlig i høst.
Oppskrift av Frederic Klev