Skrei 2016 Skrei Med Fennikelsalat

Skrei med appelsinsaus og potetmos

Stekt skrei med potetmos og en frisk appelsinsaus.

Ingredienser

4 porsjoner

appelsinsaus

  • 1 stk
    appelsin
  • 100g
    smør

potetmos

  • 600g
    potet
  • 2 ss
    smør
  • 1 dl
    matfløte
  • salt og pepper

salat

  • 1 stk
    appelsin
  • 1 stk
    fennikel
  • 0,5 stk
    rødløk
  • 1 ss
    olivenolje
  • salt og pepper

rotgrønnsakschips

  • 100g
    gulrot
  • 100g
    rødbete
  • 4 dl
    solsikkeolje
  • salt og pepper

Fremgangsmåte

  • Skrap skinnet godt, dryss salt over fisken og la den ligge i 10 minutter.
  • Skyll av saltet og tørk godt med tørkepapir, og skjær fileten i porsjonsstykker.
  • Knus hvitløksfedd lett med flatsiden av en kjøkkenkniv.
  • Varm olivenolje i en stekepanne, ha i hvitløk og timian, og stek fisken med skinnsiden ned til skinnet er sprøtt, ca. 4 minutter.
  • Snu stykkene, tilsett smør og trekk stekepannen av varmen. La fisken trekke til den akkurat er gjennomstekt, ca. 4 minutter.
  • Ta stykkene ut av stekepannen, legg til side og hold de varme.

Appelsinsaus

  • Press saften av appelsin og ha i stekepannen som skreien ble stekt i.
  • Kok appelsinsaft til mengden er halvert.
  • Sil over i en liten kasserolle og rør inn kaldt smør i terninger.
  • Smak til med salt.
  • Varm opp sausen forsiktig før servering, den skal ikke kokes.

Potetmos

  • Skrell potet, skjær i biter og kok møre i lettsaltet vann, ca. 15 minutter.
  • Hell av kokevannet, og mos potetene med en potetmoser eller en gaffel.
  • Tilsett smør og matfløte, og mos til ønsket konsistens.
  • Smak til med salt og pepper.

Salat

  • Skrell appelsin og del i båter.
  • Finsnitt fennikel og rødløk. Bruk gjerne en mandolin hvis du har.
  • Vend appelsinbåter, fennikel og rødløk i olivenolje, og smak til med salt og pepper.

Rotgrønnsakschips

  • Vask og skjær gulrot og rødbeter i papirtynne skiver, og legg i en bolle med iskaldt vann. Bruk gjerne en mandolin hvis du har.
  • Ha solsikkeolje i en kasserolle og varm opp til ca. 180 °C. Bruk en spisepinne av tre for å sjekke om det er varmt nok, det skal boble rundt spissen.
  • Tørk godt av grønnsakene med et tørkepapir og friter i kasserollen i puljer til de er sprø og gylne. Pass på steketiden, særlig på rødbetene.
  • Bruk en hullsleiv og løft dem over på et tørkepapir så fettet får renne av seg.
  • Krydre med salt og pepper.

Server skrei med appelsinsaus, potetmos og salat. Ha rotgrønnsakschips på toppen.

3iuka foto: Norges Sjømatråd