File 1418722177 Large

Torsk til jul

Torsk hører julen til, og med denne oppskriften med rotmos og rødvinssaus til garanterer vi julestemning.

Ingredienser

4 porsjoner

  • 800 g
  • 1,3 ss
    Salt
  • 1 dl
    Olivenolje
  • 2 stk
    Stjerneanis
  • 1,3 stk
    Nellikspiker
  • 1,3 stk
    Laurbærblad
  • 3,3 stk
    Pepper hel sort
  • 2 skiver
    Ingefær frisk
  • 0,2 stk
    Appelsin

Rotmos

  • 400 g
    Kålrot
  • 200 g
    Gulrot
  • 0,7 kvist
    Rosmarin frisk
  • 1/3 stk
    Sitron
  • 30 g
    Smør
  • 0,7 dl
    Matfløte
  • Salt og pepper

Rødvinssaus

  • 0,7 stk
    Sjalottløk
  • 0,7 ss
    Gressløk frisk
  • 0,7 dl
    Rødvin
  • 1,3 dl
    Fiskekraft
  • 1,3 ss
    Smør
  • salt og pepper

Tilbehør

  • Mandelpoteter

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 150 °C.
  • Dryss salt på torsken og la den ligge i 10 minutter.
  • Skyll den godt i kaldt vann og tørk den lett med tørkepapir.
  • Skjær torsken i serveringsstykker. 
  • Ha olivenolje, krydder, ingefær og skall av appelsin i en ildfast form og legg i torskestykkene med skinnet opp.
  • Bak i stekeovnen i ca. 15 minutter.
  • Dra skinnet forsiktig av rett før servering.

Rotmos

  • Skrell og skjær gulrot og kålrot i biter, og kok dem møre i vann med rosmarin og sitronskiver.
  • Kok til grønnsakene er helt møre, og kast rosmarin og sitron.
  • Hell av kokevannet og mos gulrot og kålrot sammen med smør og matfløte til en grov mos.
  • Smak til med salt og pepper.

Rødvinssaus

  • Finhakk sjalottløk, gressløk og timian og surr alt i litt smør til løken er myk.
  • Tilsett rødvin og fiskekraft, og kok inn til det halve.
  • Sil sausen og pisk inn smøret.
  • Smak til med salt og pepper.

Server torsken med rotmos, rødvinssaus og mandelpotet.

Tips: Om du ønsker mer smak kan du legge noen hele hvitløksfedd i formen sammen med torsken.