Ørret Oncorhynchus mykiss

Orret

Fisken/fisket

Ørret er et navn som brukes om flere arter av laksefisk. De finnes i mange ulike former og med ulikt levevis, bl.a. avhengig av miljøforholdene den lever under. Man skiller mellom sjøørret/ferskvannsørret, bekkørret (bekkerøye) og regnbueørret. Ferskvannsørret og sjøørret blir også omtalt som «vanlig» ørret, og er i samme slekt som atlantisk laks. Regnbueørreten ble innført til Europa fra USA på slutten av 1800-tallet.

Oppdrett

Oppdrettsørret er i det vesentlige regnbueørret, som egner seg godt som oppdrettsfisk. Den fullvoksne ørreten livnærer seg av sild og brisling, mens yngre ørreter først og fremst lever av insekter og snegler.

Sesong

Mai-september. Oppdrettsørret omsettes hele året.

Størrelse

Regnbueørret opptil 120 cm 

Vanlig fangstredskaper 

Garn, fiskestang

Anvendelse

Ørret selges fersk eller dypfryst i skiver, filet eller som hel fisk. Ørretfileten kaldrøykes og varmrøykes, sukkersaltes og spekes. Den passer godt til svært mange typer retter, f.eks. rå til sushi og sashimi, kokt, stekt og grillet. Den er utmerket i wok- og gryteretter. Den kaldrøykte og varmrøykte ørreten kan brukes som pålegg eller i salater, pasta eller andre kombinasjoner.

Næringsinnhold

Oppdrettsørret er i likhet med laksen en god ernæringsmessig fisk, med mye Omega-3-fettsyrer. Ørreten er også rik på vitaminene A og D.

Oppskrifter med ørret (1)

Andre navn

Latinsk
Oncorhynchus mykiss
Engelsk
Rainbow trout
Fransk
Truite arc-en-ciel
Tysk
Regenbogenforelle