Kuskjell Arctica islandica

Kuskjell blir opptil 12 centimeter i diameter, og er en temmelig rund, brun musling med fine konsentriske ringer i skallet.
Kuskjell er bemerkelsesverdig ved at de kan bli så gamle. Det hevdes at det er funnet et kuskjell med alder på 200–400 år. I 2009 ble det funnet et på 500 år ved kysten av Island.
Alderen kommet man frem til ved å telle de konsentriske ringene på skallet, som øker for hvert år. Dette gjør kuskjell til et av de lengstlevende av alle dyr.
De ligger oftest nedgravd i sand- og mudderbunn. Ofte ligger flere skjell tett sammen, og stikker bare så vidt opp av bunnen med skallåpningen
Kilde: Store norske leksikon
Sesong
Hele året
Størrelse
Opptil 12 cm.
100-500g
Utbredelse og fangst
Håndlukkes av dykkere.
Dersom man sanker kuskjell selv bør man la de rense seg i rent sjøvann et døgn før tilberedning.
Anvendelse
Kuskjell er aller best rå, gjerne med sashimi med syrlig tilbehør.
Tilberedning
Åpne kuskjellene med en østerskniv eller kort, spiss kniv. Før kniven inn i åpningen mellom skjellene og før den så nær innsiden på skjellet som mulig. Bryt skjellene fra hverandre og ta ut innmaten. Bruk en liten kniv og fjern alt bortsett fra den faste, glatte skjellmaten. Oppbevar på is til servering.
Andre navn
- Latinsk
- Arctica islandica
- Engelsk
- Mahogany clam