Lutefisk Sjomatradet
Foto:Sjømatrådet

Årets lutefisk fra Lofoten

Fra tørrfisk til sesongens lutefisk på Værøy i Lofoten. På den lille øya produseres nemlig halvparten av all lutefisk som spises i Norge.

Her henger skreien til tørk fra mars til midten av juni, tett i tett på velbrukte tørrfiskhjeller. Der henger den i vind, sol, snø og regn og slik bestemmer naturen selv hvordan smaken på årets lutefisk blir. Tørking, oppfukting og ny tørking er smakstilsetninger til fisken og unikt for plassen Værøy i Lofoten. Lutefisk er en naturlig råvare helt uten tilsetninger, et rent og naturlig produkt stappfullt med proteiner og tørket på samme måte i dag som da vikingene begynte å tørke skreien på 1200-tallet. En hemmelig oppskrift av lut og vann gir lutefisk av høy kvalitet og perfekt balanse mellom smak og væske i fisken. Høy kvalitet og håndarbeid gjennom hele prosessen fra mottak av årets skrei til sesongens delikatesse er klar for levering

Tørrfisksesongen har i år vært preget av det kalde været, men kvaliteten er upåklagelig.

Oppskrift tradisjonell lutefisk