Lyr

Fisken/fisket
Lyr skiller seg i utseende fra sei med et mer utpreget underbitt. I tillegg har lyren en mørk og buet sidelinje, mens denne er lys og nesten rett på seien.
Lyren lever i stim i de frie vannmassene ned til 200 meters dyp. Den spiser krepsdyr, sild, brisling og tobis, og kan bli 8 år gammel. Fisken gyter på våren og eggene klekkes etter seks døgn. På vinteren vandrer lyren mot dypere og varmere vann.
Sesong
Hele året.
Størrelse
Opptil 130 cm og 20 kg.
Vanlig fangstredskaper
Garn, trål, dorg
Anvendelse
Lyr er svært godt egnet til farse. Den kan i tillegg både kokes og stekes og brukes i de samme rettene som torsk og hyse. Lyr kan med fordel marineres før den tilberedes.
Næringsinnhold
Lyr er en god proteinkilde, og inneholder også en god del vitamin B12 og selen. Selen er nødvendig i mange av kroppens kjemiske reaksjoner, blant annet i nedbrytningen av de såkalt ”frie radikaler”. Disse radikalene er potensielt giftige for cellene, og kan dannes i kroppen ved inntak av legemidler, alkohol, sigarettrøyk og lignende.
Oppskrifter med lyr (1)