Piggvar Psetta maximus

Fisken/fisket
Piggvar tilhører varfamilien, og er flattrykt og nesten rund (sirkelformet). Den kan bli mer enn 20 år gammel. Den forekommer fra fjæra og ned til ca. 80 meters dybde, og finnes ofte delvis nedgravd i bunnlaget på sand-, grus-, stein- eller bløtbunn. Piggvaren er en aktiv rovfisk, som i voksen alder hovedsakelig lever av annen fisk og ulike krepsdyr. Hannen blir kjønnsmoden i 3-årsalderen, hunnen i 4-årsalderen.
De beste fiskeplassene i Nordsjøen er på fiskebankene utenfor kysten av Nord-Jylland. Mye av piggvaren som omsettes i Europa kommer fra oppdrett, hovedsakelig fra Sør-Europa. I Norge tas piggvar hovedsakelig som bifangst og de senere årene er det etablert oppdrett av piggvar i Vest-Agder.
Sesong
Hele året.
Størrelse
Opptil 1 meter.
Anvendelse
Piggvar selges fersk i skiver, filet eller som hel fisk. Kjøttet er hvitt, fast, fint og meget ettertraktet. Piggvar kan stekes, kokes og grilles, og kjøttet har best kvalitet i september–april.
Næringsinnhold
Piggvar inneholder ca. 1 gram omega-3-fettsyre per 100 gram filet.
Oppskrifter med piggvar (2)Andre navn
- Latinsk
- Psetta maximus
- Engelsk
- Turbot
- Fransk
- Turbot
- Tysk
- Tarbot
- Svensk
- Piggvar
- Lokalt
- piggkarv, sandkerv