Steinbit Anarhichas spp.

Steinbit

Fisken/fisket

Det karakteristiske kjevepartiet er en naturlig tilpasning til steinbitens meny, som består av kråkeboller, muslinger, snegler og krabber. Gråsteinbiten (Anarhichas lupus) forekommer hovedsakelig på steinbunn med tang, i gytetiden ofte helt opp i fjæra.

Steinbiten blir kjønnsmoden i 6-årsalderen. Gytingen foregår i perioden november–februar på 40–200 meters dyp, tidligst i nordlige og senest i sørlige områder. Rognen legges på bunnen og voktes deretter av hannen.

Flekksteinbiten (Anarhichas minor) er mer utbredt i arktiske strøk.

Fangstingen skjer med bunntrål, bunnline eller bunngarn i Barentshavet og på de nordnorske bankene. Steinbit produseres nå også i oppdrett.

Sesong

Hele året.

Størrelse

Opptil 120 cm og 26 kg.

Vanlig fangstredskaper

Bunntrål, bunnline, bunngarn

Anvendelse

Steinbit selges som fersk eller fryst filet. «Ufisken» som folk ikke ville ha, er i dag en ettertraktet kulinarisk godbit. Den er fast i fisken, og har derfor mange muligheter på kjøkkenet. Den tåler å bli kuttet i strimler og biter, og kan stekes i wok sammen med grønnsaker, krydder og kryddersauser. Steinbit kan stekes, og på grillen er den enkel å håndtere.

Næringsinnhold

Steinbit er en god kilde til vitamin A og B12.

Andre navn

Latinsk
Anarhichas spp.
Engelsk
Wolffish, catfish
Fransk
Loup de mer
Tysk
Katfisch, Seewolf
Svensk
Havskattfisk
Lokalt
havkatt, stáinnir, tainari