Til toppen

Klassisk lutefisk med mandelpotet, bacon, ertekrem, og sennepsaus


Klassisk lutefisk servert med dampet mandelpotet som vendes i smør og friske urter. Ertekrem er laget av fryste erter så den beholde den fine grønne fargen og mye smak. Sprøstekt bacon til topping og en luftig sennepssaus.

Ingredienser

4 porsjoner

  • 2000g lutefisk

  • 250g erter frosne

  • 1 fedd hvitløk

  • 100g smør

  • 12 stk mandelpotet

  • 40g persille fersk

  • 200g bacon

  • 2ss hvetemel

  • 0,5 dl melk

  • 2ss sennep grov

  • 1ss Dijon

 

Fremgangsmåte

Lutefisken:

  • Del fisken ned i fine porsjonsbiter. Salt så lutefisken i 1 time, salt mer enn du tror. Stek lutefisken i ildfast form under folie på 200g grader i ca. 30 minutter avhengig størrelsen på lutefisken.

Sennepssausen:

  • Pisk sammen hvetemel og melk, kok opp den under konstant omrøring slik at det blir klumpefritt. La det småkoke i 3-4 minutter slik at melsmaken forsvinner. Pisk inn 2 ss smør og tilsett grov sennep og Dijon. Smak til med sitron og salt.

Mandelpotet:

  • Damp mandelpoteten i 30 minutter, hakk persille og vend potetene i smeltet smør med persielle.

Bacon:

  • Stek bacon sprøtt og tilsett 2 ss smør.

Ertekrem:

  • Varm opp erter i en panne med 50 g smør, tilsett finkuttet hvitløk. Tilsett så 0,5 dl vann. Alt kjøres med stavmikser til en fin pure og tilsettes litt salt.

 

Oppskrift og bilde av kokk Kristoffer Lofnes