
Syv retter til jul
Til julens måltider hører mange tradisjonsrike retter til som sild, rakfisk, røkt og gravet laks, lutefisk, torsk og kveite.
Julesild
På en hver julebuffét er innlagt sild en selvfølge. Julesilda har gjerne de tradisjonsrike smakene som sursild, rømmesild, tomatsild eller sherrysild. Om du vil lage din egen innlegging kan man bruke ferdige speke- og kryddersildfileter som utgangspunkt.
Rakfisk
Rakfisk er en mattradisjon som kan spores tilbake til middelalderen. Navnet rakfisk er brukt så tidlig som 1348. Tidligere ble det laget store mengder rakfisk i Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Norge. Etter en lang periode med liten produksjon er det Valdres som er sentrum for størstedelen av rakfiskproduksjon i Norge. Rakfisken skal være smørbar og frisk i fargen. Hvordan rakfisken serveres varierer. Er den hel blir den ofte servert i kotelettstykker. Tilbehør er mandel– eller ringerikspoteter, kålrabistappe med gulrøtter, rømme og løk. Den kan også serveres filetert på flatbrød eller i lefse med rømme, løk/rødbetsalat og godt smør. I mer festlig lag kan rakfisk brukes som tapas eller som kanapeer.
Røkt- og gravet fisk
Få koldtbord i julen er uten røkelaks og gravet laks. På lik linje med de andre av våre mest tradisjonsrike juleretter er utspringet til røkt- og gravet laks at dette var en måte å konservere fisken på. Man får både varmrøkt og kaldrøkt fisk. Den varmrøkte fisken blir varmet opp i røkeprosessen og er kokt når den er ferdig. Denne nytes ofte med potetsalat og gode sauser. Kaldrøkt fisk blir røkt ved mye lavere temperatur, og er fremdeles rå inni etter røkeprosessen. Røkt laks med eggerøre er vel noe de fleste har et forhold til. Gravet laks er rå laks som er marinert i salt, sukker og dill. Når denne tørre marinaden får virke sammen med fisken over flere dager, utvikler den seg til en svært konsentrert lake. Denne metoden kan også brukes på andre fete fiskeslag, men er mest vanlig på laks. Gravet laks serveres gjerne i tynne skiver på brød, eller med poteter, dill og sennepssaus.
Lutefisk
Lutefisk har blitt en av de store julerettene vi har i Norge. Hvert år samles man i lystige lutefisklag hvor man nyter resultatet av mange måneders jobb med å lage den beste lutefisken.
Diskusjonen går ofte høylytt; skal det være bløt fisk eller fast fisk, Ringerikspoteter eller mandelpoteter og er det baconfett eller hvit saus som passer best til lutefisken? Liten tvil er det om at lutefisk skaper engasjement og glede gjennom en mørk høst. Hvert år i blir den store kysttorsken skrei hengt på hjell til tørking i sol og vind. Her blir den hengende fra mars til juni før man tar den inn til ettertørking og modning i 2-3 måneder. Deretter begynner utvelgelsen av de beste eksemplarene som blir til årets lutefisk.
Tradisjonell lutefisk - oppskrift
Kveite
For noen er det kveite som må på bordet for at det skal bli skikkelig jul. Så viktig har kveita vært i kystbefolkningens juletradisjoner, at det noen steder i landet het seg at husbonden måtte sitte på nausttaket hele julekvelden hvis han ikke klarte å skaffe kveite til jul.
Torsk
Torsk til jul er en sterk tradisjon tradisjon spesielt på Sørlandet og Nord-Norge enten det er en klassisk variant med kokte grønnsaker eller en festvariant med rotmos og rødvinssaus.