Skip to main content
Til toppen

Brosme

Brosme

Sesong

Hele året

Størrelse

Opptil 110 cm og 15 kg.

Vanlig fangstredskaper

Bunntrål, bunnline, bunngarn

Anvendelse

Brosme selges som fersk eller frossen filet eller lettsaltet filet. Brosme har et fast fiskekjøtt med en smak som kan minne om hummer, og den kan lett tilberedes i små stykker på woken. Kjøttet er saftig og fint, og i tillegg til stekte retter er den velegnet i ovnsbakte retter. Lettsaltet filet kan kokes eller benyttes som ingrediens i mange ulike retter.

Næringsinnhold

Brosme er en mager fisk og en god proteinkilde. Den inneholder også mye vitamin B12.

Fisken/fisket

Brosmen er en saltvannsfisk som i kroppsform minner om en liten lange, men den er mer lubben og har dessuten bare én sammenhengende ryggfinne. I Norge er brosme vanlig i dypere fjorder på Vestlandet og langs kontinentalskråningen (eggakanten). Den forekommer på 50–1000 meters dybde, men er vanligst mellom 200–500 meter. Brosmen søker seg til harde og dype områder, og den holder seg gjerne på samme sted gjennom hele livet.

Brosmen gyter mellom april og juni i et område mellom Skottland, Færøyene og Island.

Det norske fisket foregår hele året, i nord hovedsakelig langs eggakanten til ca. 72° N. Det tas også litt brosme som bifangst i trål. Fisket i sør utøves hovedsakelig av banklineflåten fra Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.

Andre navn

Latinsk Brosme brosme

 

 

Lenker
Min side