Skip to main content
Til toppen

Røye

Røye

Sesong

Oppdrettet røye; hele året.

Størrelse

Avhengig av livsmønster og miljø. Sjøgående røye i Norge opp til 5 kg, vanligvis 1-2 kg

Anvendelse

Ishavsrøye selges fersk og fryst, hel eller filet. Den er gravet, speket, røykt eller raket. Ishavsrøye kan grilles, stekes eller kokes, og egner seg godt til sushi og sashimi.

Næringsinnhold

Fettinnholdet er lavere enn hos andre laksefisker, og nesten 80 % av fettet er sunne en- og flerumettede fettsyrer. Fisken er også rik på vitaminene A, D og B12

 

 

 

 

 

 

Fisken/fisket

Ishavsrøye er navnet på norsk oppdrettet røye. For tusenvis av år siden, da iskappen over landet vårt trakk seg tilbake, hadde ishavsrøye allerede tilpasset seg de røffe, kalde og utfordrende omgivelsene som preget det arktiske Norge. Fisken hadde utviklet et vandringsmønster hvor den vekslet mellom ferskvann på land og det salte vannet i havet.

Ishavsrøye er foruten å være Norges eldste ferskvannsfisk, også den som lever lengst mot nord. Det finnes to typer røye: den anadrome som vandrer til sjøen og den stasjonære som lever hele livet i ferskvann.

Røya har avlang kropp og et lite hode, og opptrer i mange drakter avhengig av blant annet oppvekstområde. I havet er fisken sølvblank med mørk rygg, men under gyting blir buken blodrød. Stasjonær røye er ofte mørkere på ryggen og sidene enn sjørøye. Fiskekjøttet varierer fra rød til blek rød farge.

I dag blir ishavsrøye oppdrettet på små anlegg flere steder i Norge der det er god tilgang til rent, kaldt ferskvann. Fremveksten av en slik liten og kvalitetsbevisst oppdrettsnæring har sikret jevn tilgang til ishavsrøye for butikker med velutviklede ferskvaredisker.

Andre navn

Latinsk Salvelinus alpinus
Engelsk Norwegian artic char
Fransk Omble Chevalier

Lokalt

bleike, blink, sjøblink, sjørøye (Finnmark), "blenkje" (lys og smekker røye, dvergrøye, gautefisk, gib, jávreguolli, kolmund, kvitugg (hanfisk), nadde (hanfisk), rávdu, røyr, rør, skalle (hanfisk) stilk, sjørøye, skivrør (hanfisk), spitsbergenlaks, vassrør, ræir, røe, kolmunn, blankrøye, sølvrøye, rødrøye, grårøye

Lenker
Min side