Skip to main content
Til toppen

Uer

Uer

Sesong

Hele året.

Størrelse 

Opptil 1 meter, vekt opptil 15 kg.

Vanlig fangstredskaper 

Trål, snurrevad, garn

Anvendelse

Uer selges som fersk filet, saltet hel fisk eller filet. Fersk filet kan stekes og grilles. Uer er også en utmerket fisk til wokretter, og den takler både chili, hvitløk og soyasaus. Salt uer passer derimot best til koking med tradisjonelt tilbehør som rotgrønnsaker og poteter.

Næringsinnhold

Fettinnholdet i uer kan variere en del, men vanligvis er det ca. 1 gram Omega-3-fettsyrer per 100 gram filet. Uer er i tillegg en god proteinkilde.

Fisken/fisket

Det finnes tre arter av uer i norske farvann. De som fiskes for salg er vanlig uer (Sebastes marinus) og snabeluer (Sebastus mentella), mens lusuer (Sebastes vivipanus) er for liten (maks 32 cm). Ueren lever langs kontinentalskråningen på 100–500 meters dybde, men den er også fanget på 900 meter. Den livnærer seg hovedsakelig av krepsdyr og fisk.Kjønnsmoden vanlig uer har sitt næringsområde i Barentshavet, hvor paringen foregår i august–oktober. Eggene befruktes derimot først i februar–mars. Den legger ikke egg som de fleste andre fisker, men føder i stedet levende avkom. Disse fødes på dypt vann og er da 5–7 mm lange.

Bestanden regnes som sårbar, så derfor er fisket strengt regulert.

De største uerfangstene tas med garn, trål og snurrevad i Nord-Norge. Bifangst av uer tas hele året over store deler av norsk økonomisk sone og i Svalbardsonen.

Andre navn

Latinsk Sebastes spp.
Engelsk Redfish / red perch
Fransk Sébaste atlantique

 

Lokalt

havuer, klokkar, raudfisk / rødfisk, storuer, uggur / ugur

Lenker
Min side