Til toppen

Gratinerte sjøkreps

Gratinerte sjøkreps

Gratinerte sjøkreps - et festmåltid sommer og vinter. Passer perfekt som forrett eller hovedrett.

Ingredienser

4 porsjoner

  • 1kg Sjøkreps, fersk

Marinade

  • ss Majones

  • ts Sennep

  • 0,5 ts Salt

  • 2 fedd Hvitløk, presset

  • dl Soyaolje

  • dl Hvitvin, tørr

  • ml Timian

  • stk Hvite pepperkorn, malte

  • stk Dill, frisk

Fremgangsmåte

  1. Lag saltlake ved å røre 50 g salt ut i 1/2 liter vann.
  2. Legg kveitestykkene i saltlaken i ca. 20 minutter. Tørk dem deretter på kjøkkenpapir, og ha på nykvernet pepper.
  3. Kok opp vann og legg i fiskestykkene, sett ned varmen etter noen minutter. Det er veldig viktig at vannet ikke koker, for å unngå at fisken blir tørr.
  4. La fisken trekke i ca. 8-12 minutter avhengig av tykkelse på stykkene.
  5. Ha litt vann og smøret i bunnen av en kjele og kok opp. Del asparges i to og ha asparges og gulrøtter i kjelen. Damp i noen minutter.
  6. Kutt kål i fine strimler. Legg kål oppå de andre grønnsakene og sett på lokk. Damp til grønnsakene er møre. De bør ha litt spenst igjen, da er de best.

Hollandaise

  1. Pisk sammen eggeplommer.
  2. Ha eplecidereddik og pepper i en kjele og kok til nesten alt er fordampet. Tilsett vann.
  3. Bland reduksjonen i eggeplommene. Pisk over varmt dampende vann i ca. 4-8 minutter, til eggeplommene tykner og har fått et volum 2-4 ganger sin opprinnelige størrelse.
  4. Tilsett smeltet klaret smør litt etter litt. Hvis sausen blir for tykk, skiller den seg. Tilsett da litt lunket vann.
  5. Smak til med sitron, salt og pepper.

Tilbehør

  1. Kok potet ferdig i saltet vann. Finhakk persillen. Vend de ferdige potetene i smør og persille.

Tips: Bruk tykke fileter som kan skjæres i like biter. Tykkelsen er viktig for å holde på saftigheten når de posjeres.