Grillet sild og norske tomater

Foto: Edward Dreng Karlsen
Ingredienser
4 porsjoner
Hviløksmajones:
- 1 eggeplomme
- 1 ts dijonsennep
- 2 fedd bakt hvitløk
- 1,5 dl nøytal olje
- 1 ts sitronsaft
Soyavinaigrette med kaffir lime
- 3 ss vanlig soyasaus
- 1 ss mørk soyasaus
- 1 ss limejuice
- 1 kaffir limeblad
- 1 ss brunet smør
- 1 sjalottløk, finhakket
- 10g grønnsakskraft
- 1 sitrongress, knust og delt i to
- 1 ss honning
Friters kapers
- 2 ss kapers
- olje til fritering
Fremgangsmåte
Hvitløksmajones:
1. Ha eggeplomme, sennep, hvitløk og sitronsaft i en bolle
2. Rør sammen og spe inn nøytal olje under konstant røring
3. Smak til med salt og eventuelt litt mer sitron
Soyavinagrette med kaffir lime
1. Surr sjalottløk og sitrongress i litt olje
2. Tilsett grønnsakskraft og rduser til ca. halvparten
3. Sil av, og rør inn vnalig soyasaus, mørk soyasaus, linejuice og honning
4. Trekk med kaffir limei 30 min
5. Rett før servering, visp inn brunet smør for å "sprekke" vinaigretten
Fritert kapers
1. Varm oljen til 160 grader
2. Tørk av kapers godt i et klede eller tørkepapir
3. Fritér i ca. 10 sekunder eller til de ikke popper mer. Sil av og legg på et tørt klede.
NB: Det kan sprute litt når man har kapersen i den varme oljen. Det er defor viktig å tørke de godt av
og eventuelt ha på et lokk rett etter kapersen treffer oljen.
Sild
1. Sukkersalt sildefiletne i 10min. Skyll lett og tørk av
2. Del romtemperert tomat i 2 cm tykke skiver og del i to. Topp med hvitløksmajones
og fritert kapers.
3. Kutt agurk i strimler, ha på litt salt og vend i sesamolje og riseddik
4. Lag vinaigrette og sprekk den med brunet smør
5. Anrett med salat og grillet sild
Oppskrift av kokk Haavard Onsøyen i samarbeidm med Godfisk