Pannestekt røye med smørsaus og rogn
Røye fra Blåfjell er smaken av norsk natur. I denne retten laget med en kremete smørsaus med rogn og timian.
Ingredienser
4 porsjoner
1,8dl hvitvin
50g hvitvinseddik
2 stk sjalottløk
1 stk laurbærblad
4 stk sorte pepperkorn
1 fedd hvitløk
1 kvast timian
50g fløte
Fremgangsmåte
Røye
- Ha på salt og pepper og stek i stekepanna med skinnsiden ned på medium varme. Ha litt is i magen slik at skinnet får en gyllen og fin farge.
- Tilsett litt smør mot slutten av steketiden. Snu fisken de siste 30 sekundene. Den er best når den er medium i kjernen.
Smørsaus
- Hvitvin, eddik, løk og alle krydderne kokes inn 70%. Fløten tilsettes og kokes inn til det tykner. Fløten er egentlig overfødig, men gjør sausen mer stabil.
- Pisk inn smøret og sausen siles. Smakes til med salt, sitronsaft og kajennepepper
- Epleterningene tilsettes rett før servering.
Tips!: Denne sausen fungerer til det meste av fisk, hvitvin kan byttes ut med en god eplejuice, urter som gressløk og persille er også godt. Når man koker inn reduksjonen med litt fløte som i denne oppskriften tåler sausen høyere temperatur, slik at den ikke sprekker hvis man når kokepunktet, som jo vil skje med klassisk buerre blanc.
Oppskrift kokk og salgskonsulent Kenneth Haugeland - Domstein Sjømat Kristiansand